Tikkertje als: inleiding

58 spellen
In deze twee hoofdstukken staan bij elkaar 58 tikspellen die geschikt zijn als inleiding. Uiteraard zijn deze spellen automatisch geschikt als eindspel, maar door de intensiteit meer geschikt als warming-up.

Zonder materiaal betekent zonder materialen zoals: kasten, matten, hoepels, blokjes etc. Ik ga er vanuit dat u altijd een lintje of hesje gebruikt tijdens tikkertje, waardoor deze niet als 'materiaal' worden gezien.

Met materiaal betekent vooral kleine materialen. Niets is vervelender dan te moeten zoeken naar een berg lintjes terwijl de kinderen net zijn verzameld. Daarom staan deze spellen in een ander hoofdstuk zodat u zich goed kunt voorbereiden. Hoe eenvoudig is het om voor dat de les begint een korf met lintjes klaar te zetten?

Zorg ervoor dat: de uitleg vlot maar duidelijk is, alle kinderen bezig zijn en dat er weinig wachters zijn. Bij een inleiding is iets meer succes ervaring voor de tikker soms gewenst. Soms kunt u ervoor kiezen om een inleiding te laten aansluiten op de leskern. Bijvoorbeeld bij een les saltospringen kan 'Koprol tikkertje' een geschikte keuze zijn. Een les waarin u veel steunenoefeningen behandelt kan opgestart worden met 'Kreeft tikkertje' (eindspel), echter zal mijn voorkeur uitgaan naar een lekker renspel waarbij de kinderen hun energie kwijt kunnen.

Voorbeeld spellen (zonder materiaal)
Duo tikkertje
Lijnen opdracht tikkertje
Knakworst tikkertje

Voorbeeld spellen (met materiaal)
Hoepel op!
Koprol tikkertje
Sociaal bal
 

Voorpagina
Wie is Peter?
Tikkie...jij bent 'm!
Visie
Didactiek

Bestellen

Hoofdstukken
Inleiding
Eindspel
Leskern
Volledige les