Tikkertje als: eindspel

48 spellen
In deze twee hoofdstukken staan bij elkaar 48 tikspellen die geschikt zijn als eindspel. Uiteraard zijn deze spellen prima als inleiding, maar door de (matige) intensiteit meer geschikt als afsluiting van een les.

Zonder materiaal betekent zonder materialen zoals: kasten, matten, hoepels, blokjes etc. Ik ga er vanuit dat u altijd een lintje of hesje gebruikt tijdens tikkertje, waardoor deze niet als 'materiaal' worden gezien.

Met materiaal betekent vooral kleine materialen. Niets is vervelender dan te moeten zoeken naar een berg lintjes terwijl de kinderen net zijn verzameld. Daarom staan deze spellen in een ander hoofdstuk zodat u zich goed kunt voorbereiden. Hoe eenvoudig is het om voor dat de les begint een korf met lintjes klaar te zetten?

Zorg ervoor dat: de uitleg duidelijk is en je het spel niet afraffelt, maar alle (motorische, pedagogische) facetten van het spel optimaal benut! Natuurlijk is het soms fijn om de kinderen met 'aankleed tikkertje' naar de kleedkamer te sturen; maar juist een spel als bijvoorbeeld 'Hollandse leeuwen' is uitermate geschikt om nog even de laatste energie eruit te persen EN de kinderen te coachen op samenwerking en respect. Kreeft tikkertje gebruik je om de kinderen te leren steunen.

Voorbeeld spellen (zonder materiaal)
Chinese muur
Hollandse leeuwen
Kreeft tikkertje

Voorbeeld spellen (met materiaal)
Boterham tikkertje
Dief tikkertje
Gevangenis tikkertje

 

Voorpagina
Wie is Peter?
Tikkie...jij bent 'm!
Visie
Didactiek

Bestellen

Hoofdstukken
Inleiding
Eindspel
Leskern
Volledige les